Dolgu yapılan diş ağrır mı?

Dolgu işlemi, dişlerde oluşan çürükler nedeni ile kişilere verilen rahatsızlık sonrasında yapılan tedavi işlemdir. Çürükle, zarar görmüş dişlerin temizlenmesi ile sağlıklı dişlere kavuşulur. Genellikle dolgu sonrasında kişiler 2 saat içerisinde normal hayatlarına devam edebilmektedir.

Dolgu yapılan diş ağrır mı, sorusu çoğunlukla dolgu yaptıracak kişilerin merak ettiği bir konudur. Dolgu tedavisi ardından dişler zaman zaman ağrı olma ihtimali vardır. Diş tedavisinden sonra önerilen ilaçlar kullanılarak dişte oluşan ağrı azaltılabilir. Eğer dolgu tedavisinden sonra hissedilen ağrı uzun sürüyorsa ya da kişilerde normal olmayan bir hissiyat var ise dolgu ile ilgili bir problem olma ihtimali olabilir. Bu yüzden sağlık kurumuna haber veriniz, danışınız. Dolgu tedavisi yenilenmesine ihtiyaç olma durumuna göre işlem yeniden kişilere yapılmaktadır. Dolgu yapılan diş ağrır mı, sorunun diğer bir yanıtı ise yapılan dolgu işlemi sonrasında ağrı görülmesi her zaman bir olumsuzluğu temsil etmemektedir. Her zaman dolgu tedavisinden sonra hassasiyet olmaz, örneğin kompozit dolgu ya da beyaz dolgu olarak geçen işlem sonrasında yiyecek veya içecek tüketimi yapılabilmektedir. Kompozit dolgularda anestezi yapılmadığı takdirde kişiler dolgudan hemen sonra bile yemek yiyebilmektir.

Diş Ağrısına Genel Bir Bakış

Dolgu İşlemi Neden Yapılır?

Dolgu işlemi yetersiz ve yanlış diş bakımı faaliyetlerinden dolayı zarar görmüş veya çürümüş dişe yapılmaktadır.

Çürüyen ve zarar görmüş diş kişilere rahatsızlık vermektedir. Diş ağrısı veya apse yaparak rutin hayat fonksiyonlarını yaparken kişiler acı ve ağrı yaşayabilmektedir. Ayrıca zarar görmüş ve çürümüş dişler ağızdaki işlevlerini yerine getirmediğinden dolayı kişilere rahatsızlık verir. Dayanılmaz ağrılara da yol açabilen çürük dişin durumuna göre birden fazla tedavi yolu vardır. Bu durum kişilerin dişlerinin durumuna göre göre belirlenmektedir. Tedavi yöntemlerinden bir tanesi de dolgudur. Çürüme yapan diş estetik bakımından ve ağız kokusu yönüyle de kişilerin rutin hayatını zorlaştırmaktadır. Dişlerin arasında biriken yemek ve içecek artık zamanla birikerek çürüme yaparak dişi deforme etmektedir. Deforme olan dişler başka sağlık sorunlarının da habercisi olabilmektedir.  Yeterli ve doğru bakım ile çürüme ve deformasyonlara engel olabilir ağız sağlığınız koruyabilirsiniz.

Dolgu tedavisi, zarar gören ve çürük ile deformasyona uğramış dişlerin eski görevini ve estetik görüntüsünü yerine getirilmesini sağlayan işlemdir. Tedavide öncelikle zarar görmüş doku atılır, sonrasında da diş dokusunda etkileme alanı temizlenir, son olarak da dolgu malzemesi eklenerek, tedavi tamamlanmaktadır. Dolgu maddesi eklenerek gelecekte oluşabilecek bakterilerin orada yer edinmemesi amaçlanmaktadır. Çürüğün dağılması ve ilerlemesi de engellenmektedir. Dolgu tedavisine kullanılan malzemeler tercih ve ağız yapısına göre değişiklik göstermektedir. Malzemeler cıva gümüş, bakır, kalay ve bazen çinko alaşımı olabilir genellikle altın, porselen, kompozit reçine (diş renginde dolgu) ve amalgam kullanılmaktadır.

Dolgu tedavisi sadece çürük dişlere değil, çatlak ve kırılmış dişlere yapılabilmektedir. Diş dolgusu farklı sebeplerden dolayı deforme olmuş yani aşınmış dişlerde de tedavi yöntemi olarak seçilmektedir. Uygulanan dolgu tedavisi ile dişler daha sağlıklı estetik bir görünüm kazanmaktadır. Diş deformasyonları tırnak yeme, diş sıkma ve sert kabuklu yiyeceklerin iş ile kırılması nedeniyle oluşabilmektedir. Bu nedenle aşınmış dişlerde kırılma ve çatlama olabilir çatlama ve kırılmalar dolgu tedavisi ile estetik görünümüne ve fonksiyonel işlemini kazanmasına yardımcı olmaktadır.

Dolgu yapılan diş ağrır mı, sorusunun yanıtı dolgu tedavi öncesi sorulmaktadır.

Genellikle işlem sonrasında anestezinin etkisindeyken kişilerde ağrı ve acı hissiyatı olmamaktadır. Fakat anestezinin uyuşturucu etkisi geçtikten sonra bazı kişilerde hafif de olsa bir miktar ağrı gözlenmektedir.

Diş ağrısı, dolgu sonrasında yaşanmaması için dolgu yaptıran kişilerin dikkatli bir şekilde davranması gerekmektedir. Her ne kadar diş eski sağlamlığına ve fonksiyonunu geri kazanmış olsa da gelecekte zarar gördüğünde iş kaybına kadar uzanan zararlı bir yolculuğu olabilmektedir.  Bu yüzden diş dolgusu yaptıran kişiler;

  • Soğuk sıcak gıdalar tüketirken dikkatli olmalılardır.
  • Sert ve kabuklu yiyecekler, dolgulara zarar vermesinden ötürü mümkün olduğunca bu yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
  • Kahve tüketimi ve en önemlisi sigara, nargile gibi diş yapısını bozan ürünlerden uzak durulmalıdır.
  • Rutin diş bakımı aktivitelere ağız sağlığı açısından önemli olması dolayısıyla kişiler tarafından diş bakımı önemseyerek ve dikkatlice yapılmalıdır.
  • Alkol, kola ve diğer asitli içecekler diş yapısına zarar verirken hem de dolgunun dağılmasına sebep olmaktadır Bu yüzden bu içeceklerden mümkünse uzak durulmalıdır.

English
Canlı Destek
1
Hasta Danışmanınız Online!
Merhaba;
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?