Protez diş, kaybedilen dişlerin yerine fonksiyonel ve estetik olarak aynı görevi görecek yapay dişlerdir. Genel olarak diş kayıpları, diş ve diş eti hastalıklarının çeşitli ihmalkarlıklarla tedavi edilmemesi sonucunda meydana gelir. Bunun yanında bazı kazalar sonucunda da diş kayıpları olabilmektedir.
Toplum arasında kaplama diş ya da takma diş olarak ifade edilen protezler çeşitli sebeplerle kaybedilmiş dişlerin yerine ya da estetik bozuklukların giderilmesini sağlayan işlemlerdir. Bireyin; çiğneme, konuşma fonksiyonlarını tekrar kazanabilmesi için yapılan yapay dişlerdir. Protez dişler, aşırı madde kaybı söz konusu olduğunda yapılır. Protez tedavisindeki hedef kişinin yüzü ile uyumlu, doğala en yakın çiğneme ve konuşma işlevini sağlayan etkin protez uygulamalarıdır.
Metal destekli porselen kaplamalar, yapım sırasında porselenin altına metal alaşım uygulanarak yapılırlar. Diş dokusuna uygundur ve oldukça dayanıklıdır. Bunun dışında Krom-Kobalt ya da Krom-Nikel alaşım kullanılır.
Zirkonyum destekli porselen kaplamalar, alt yapı olarak metal değildir, alt yapısı beyazdır ve zirkonyum alaşım kullanılan protezlerdir.
Güçlendirilmiş porselenden yapıldıkları için oldukça dayanıklıdır. Bunun dışında alt yapıda metal ya da herhangi bir başka madde yoktur. Diğer porselen kaplamalarla kıyaslandığında ise daha yüksek maliyete sahiptir.
Yaprak porselen adı verilen, Laminate estetik problemleri olan ön dişlerde, porselenden hazırlanan tabakanın dişlerin ön yüzlerine yapıştırılmasıdır. Bu estetik uygulama, ince, yarı geçirgen bir tabakadır. Diş yüzeyinden çok ince bir tabaka kaldırılır. Bu sebeple de dişe oldukça az zarar verir.
Protez dişlerde estetik amaç ön planda tutulur. Fakat estetik amaç dışında gerekli olduğu durumlar; aşırı yıpranmış ve zarar görmüş dişler, diş eksiklikleri, ağızda hiç diş olmaması durumu, kalıtımsal ya da ailesel genetik sorunlarda protez diş takılması gerekebilir.
Protez dişin takılmasına diş hekimi karar vermektedir. Hasta ile ilk tanışma ve gerekli muayenelerden sonra hasta için en uygun tedavi planı hazırlanır. Protez tedavisi, dişlerde diğer sorunların giderilmesinden sonra başlar. Diş eti tedavisi, cerrahi işlemler, dişlere yapılacak dolgular ya da kanal tedavileri tamamlandıktan sonra gerekli hazırlıklar tamamlanır ve protez tedavisi başlar. Bu aşamada hekimin deneyimi, tecrübesi oldukça önemlidir. Bu sebeple de protetik diş tedavisi için iyi bir planlama sağlamak gerekmektedir. Eğer uygun hazırlıklar yapılmadan protez uygulanırsa, bu protezin başarı şansı oldukça düşüktür. Protez tedavisinin başarılı olabilmesi için dişlerin sağlam, çürüksüz olması ve iyi bir ağız hijyeninin mevcut olması gerekmektedir.
Yaş ilerledikçe ya da ağızda meydana gelen çeşitli değişimler sonucunda oluşan estetik bozuklukları ortadan kaldırmak uygulanan diş tedavilerinin adı protez olarak ifade edilir. Protez dişler, eksik dişlerin yerine konularak konuşma ve çiğneme fonskiyonlarını ortadana kaldırır ve estetik açıdan doğal dişlerin yerine geçer.
Diş kayıplarının oluşmasına sebep olan en büyük etken, diş eti hastalıklarının tedavi edilmemesidir. Bunun dışında yaşanabilen kazalar da diş kayıplarına yol açabilir. Diş kayıpları, çene kemiğinde zayıflamaya yol açarak birçok sorunun ortaya çıkmasına yol açabilir. Bu durumda da uygulanan tedavi yöntemi protezdir. Günümüzde, diş hekiminin verdiği kalıp ve ölçülere dayanarak takma diş hazırlamakta yeni malzemeler kullanılmaktadır. Son yıllarda geliştirilen “implant” (diş dikimi) yöntemi ve teknolojisi ile, ağzında protez takılacak tek bir dişi bile kalmamış hastalara bile artık yapay ancak tamamen doğal diş işlevini ve estetik görünümü yerine getirebilen diş yapılabilmektedir. Bu yeni teknoloji ile çene kemiğine özel alaşımlı metaller çakılarak takma dişlerin oturacağı yer hazırlanmaktadır. Bu aşamadan sonra bu metal parçalar yapay dişle kaplanır ve protez de bu yapay dişlerin üzerine uygulanır.
Protez diş, konuşma fonksiyonlarını olumlu yönde değiştirmektedir. Konuşma pratiğinin ilerlemesi ve proteze adapte olma sürecinin tamamlanması durumunda protez dişlerle konuşma işlevi iyileşecektir.
Şayet hastanın hiç dişi yoksa ancak kemik ve doku oranı yeterli ise, klasik implant protezi uygulanabilir. Şayet hasta ekstra bir tutuculuk talep ediyorsa, 4 implant yerleştirilir ve implant üstü hareketli protez yapılabilir. Hastanın posteror bölgelerinde yeterli kemik yüksekliği ve genişiliği varsa, implant üstü sabit protezleri söz konusu olabilir. Çünkü alt ve üst çenelere ayrı ayrı uygulanan 6-8 adet implant ile hasta sabit yani çıkmayan protezlere sahip olabilir. Ancak mevcut kemik dokusu 6-8 adet implant için uygun değilse, ön bölgelere 2-4 adet implant uygulanarak tutuculuk problemi olmayan hareketli protezler uygulamak mümkündür. Fakat şayet hastanın dokuları implant uygulaması için uygun değilse uygulanacak protez türü dokulardan destek alan tam protez olmalıdır.
Şayet ağız hijyeni yeterli geliyorsa yani hasta ağız hijyenine önem veriyorsa ve tam şekilde yapıyorsa, takma dişlerin ağız kokusu yapması mümkün değildir. Fakat hasta uygun ağız bakımını yapmıyorsa, protezler yemeklerden sonra fırçalanmıyorsa hijyen eksikliği sebebi ile ağız kokusu oluşabilir.
Protez diş ile, hastanın kaybolan fonksiyonları tekrar sağlanır. Örnek olarak, dişleri kaybedildiğinde, dil hareketleri ve konuşma fonksiyonları bozulur. S harfi, K harfi, vs. yanlış telaffuz kaynaklı farklı çıkabilir. Bunun dışında diş kayıplarında en önemli bir diğer sorun ise hastanın rahatlıkla yemek yiyememesidir.
Köprü, kuron, kaplama şeklinde de ifade edilen sabit protezler, az sayıda diş eksikliği söz konusu olduğunda uygulanan ve destek dişlerin şekillendirilmesi (kesilmesi, küçültülmesi) ile laboratuvarda hazırlanan dişlere yapıştırılan protezler olarak tanımlanmaktadır. TBu protezlerin temizliği uzun sürede ağızda kalması için oldukça önem teşkil eder. Özellikle protezin diş eti kenarlı titizlikle fırçalanmalıdır. İşlem süresi ise; dişlerin hazırlanması ve ölçü alınmasını takiben 3-4 seansta ve 1 haftada biter.
Kuron işlemi, çürük, kırık ya da farklı bir sebeple aşırı madde kaybı yaşanan dişlerin küçültülmesi ve kaplanması olarak tanımlanır. Köprü ise; Bir ya da daha fazla diş eksikliklerinde, komşu dişlerin küçültülmesi ve özel kaplamalardan destek alınması ile mevcut boşlukların doldurulmasıdır. Diş kaybı yaşandığında, komşu dişler boşluklara doğru kaymaya başlar. Bunun neticesinde de dişlerde diş eti sorunları ve çapraşıklık problemleri meydana gelir. Şayet uzun süre bu boşluk implant ya da köprü ile iyileştirilmezse, komşu dişlerde de kayıplar meydana gelebilir.
Altyapı olarak standart metal alaşımlar kullanılması mümkündür. Altın, diş ve diş etine uyumlu ve en kıymetli malzemelerin başında gelir. Bu sebeple de değerli metaller kullanılarak uygulanan işlemler daha sağlıklı sonuçlar elde edilmesini sağlar.
Güçlendirilmiş porselenden uygulanmaktadır. Kuronların görüntüsünü pek çok faktör etkileyebilir. Bu faktörler arasında en önemlisi ışığa karşı verdikleri tepkidir. Doğal dişler ışığı geçirirler. Bu sayede dişlerde derinlik ve canlılık görülür. Metal desteksiz porselen kuronlar da ışık geçirir. Bu sayede doğal dişlere en yakın sonuçlar elde edilebilmektedir. Metal destekli porselenler çeşitli ışık faktörlerinde (disko,fotoğraf makinası flaşı vb) ağızda yokmuş gibi koyu renk bir boşluk görüntüsü verebilir. Full porselenler ise her türlü ışığı geçirme özelliğine sahiptir. Diş eti çekildiği zaman, full porselenler estetik görünümlerini muhafaza eder, metal porselen diş ile birleştikleri bölgede kötü bir görüntü oluşturma riskine sahiptir.
Diş protezi yeni yapıldığında, hareketli protezi takmak ve çıkarmak zor olabilir. Bunun için biraz deneyim ve tecrübe gerekmesi lazımdır. Başlangıçta hastaya rahatsızlık verebilir, bu oldukça normaldir. Diş hekimi, hastaya protezlerin ne kadar takılı kalması gerektiğini ve ne zaman çıkartılması gerektiğini bildirecektir. İlk başta sürekli protezin takılı kalması gerekmektedir. Protezin adapte sürecini tamamlamak için bu aşama oldukça önemlidir. Şayet protez bir noktaya çok fazla basınç uyguluyorsa bu bölgece yara ve protez vuruğu meydana gelebilir. Ancak diş hekiminiz bu rahatsızlığı kolaylıkla çözümleyecektir.
Dikkat edilmesi gerekenler:
Çıkarılabilir kısmi veya tam protezler, onları temiz tutmak, lekelerden arındırmak ve en iyi şekilde bakmak için gereken özen gerektirir. İyi protez bakımı için:
Genellikle kaçınmanız gereken şeyler;