Diş, kişinin yüzünde ilk göze çapan ve yüz hatlarını belirleyen en önemli faktördür. Diş estetiği konusunu açıklamak için ilk olarak estetik kelimesinin anlamını bilmek gerekmektedir. Estetik kelimesi, Yunan dilinde duygu anlamı taşıyan ‘’aesthesia’’ kelimesinden dilimize gelmiştir. Estetik diş hekimliğinde ise bu terim, ağız ve yüz bölgesinin sağlıklı ve doğal olarak yeniden güzelleştirilmesi anlamı ile kullanılmaktadır. Estetik diş hekimliği, sanat ve hekimliğin birleştiği oldukça özel bir alandır. Bu aşamada en önemli faktör, hasta için en uygun ve ideal hekimin tercih edilmesi ve tıbbi kurallar çerçevesinde hasta için en güzel gülüşü tespit etmektir.

Gülüş tasarımı, hastaya doğal, sağlıklı ve dirençli dişler kazandırır. Ağız ve çevre dokularla dişlerin uyumunu sağlar. Bununla beraber fonksiyonel açıdan da hastaya avantajlar sağlar. Diş estetiği, doğal olmayan beyazlık, gereğinden büyük dişler ya da doğal olmayan herhangi bir görüntü sunmaz. En doğal ve yüz ile en uyumlu, sağlıklı dişleri hastaya kazandırmayı hedefler.

Estetik diş hekimliği dişleri yalnızca beyazlatmaz ya da düzgün dişlere kavuşmanızı sağlamaz. Her bireyin kendine özgü bir gülüş tarzı vardır. Bu aşamada diş hekimi yalnızca diş formuna ya da dişlerin doğru fonksiyonuna bakmaz, hastanın özelliklerine, cinsiyetine, yaşam tarzına, yüz hatlarına, dudak çizgisine göre bir gülüş tasarlamalıdır. Bunun için ise; laminate veneer, diş beyazlatma, implant, porselen dolgu, gülüş tasarımı, kırmızı diş estetiği, tam seramik kuron, ortodonti ve sanal gülüş tasarımı gibi yöntemlere başvurulur. Diş estetiğini uygulayacak olan hekimin, yeterli bilimsel bilgisi, tecrübesi ve vizyonu olması oldukça önemlidir. Sanatsal yetenek ve vizyonun tıbbi deneyimle birleşmesi, yüz güldürücü sonuçlar elde edilmesini sağlar.

Hangi Durumlarda Estetik Diş Hekimliğine Başvurulmalı?

  • Şayet gülerken dişler kapatılmaya çalışılıyorsa,
  • Diş yapısı hasta tarafından olumsuz olarak adlandırılıyorsa,
  • Dişlerin rengi tatmin edici değilse,
  • Diş çapraşıklığından dolayı çeşitli diş ve diş eti problemlerine yatkınlık varsa,
  • Gülüş sırasında üst dudak, diş etlerini çok fazla gösteriyorsa,
  • Dişler arasında boşluklar mevcut ise,
  • Ön dişlerde çok sayıda dolgu veya kırık varsa estetik diş hekimliğine başvurmak gerekebilir.

Estetik Tedavi Türleri Nelerdir?

Estetik diş hekimliğinde uygulanan yöntemler; Ortodontik Tedavi, Diş Beyazlatma, Kompozit (Beyaz ışılı dolgu), Porselen Lamina, Zirkonyum Kuron, Lazer ile yapılan uygulamalar olarak sayılabilir. Bununla beraber estetik tedavi türleri arasında en yaygını implant tedavileri olarak sayılabilir. Estetik diş hekimliğinin en son yöntemlerinden ise metalsiz tam seramik kuronlar (kaplamalardır) kullanılmaktadır.

Estetik Gülüşü Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Estetik gülüşü etkileyen en önemli faktör; yatay düzlemlerin uygunluğudur. Estetik bir gülüşte göz bebeklerinden, dudak köşelerinden ve dişlerin kesici kenarlarından geçen hat birbirine paralel olması gerekmektedir.

Gülüş hattı bir diğer öne çıkan konulardan biridir. Ön dişlerin kesici uçlarını birleştirecek şekilde çizilen eğri alt dudağın eğriliği ile aynı olması gerekmektedir. Bu çizgilerdeki uyumun ideal olması, kişinin genç ve çekici olmasını sağlamaktadır. Diş şekli kadınlarda ve erkeklerde farklıdır.

Kadınlarda

  • Dişlerin köşeleri daha yuvarlaktır
  • Gülme hattı yukarı doğru kavislidir

Erkeklerde

  • Dişler daha köşelidir
  • Gülme hattı daha düzdür

Diş Estetiği Kaç Gün Sürmektedir?

Diş estetiği görsel algılama ile yakından ilişkili bir konumdadır. Beyaz diş estetiğinde; dişlerin renk, kontur, yüzey özellikleri, birbirleri ve yüzün bütünüyle olan orantı, simetri ve dengeleri oldukça önemlidir. Sabit, implant destekli ya da hareketli protez tiplerinin tamamında estetik kuralları başlıca ön dişlere odaklanmıştır.

Çekici ve estetik bir gülüş için 3 ana unsurun önemli olduğu kabul edilir. Bunlar; dişler, gingival dokular ve dudak pozisyonunun uyum içinde olması olarak sayılabilir. Protetik restorasyonları kaplayan yumuşak dokuların görünüşü ve rengi de dişlerin rengi ve şekli kadar önem teşkil eder.

Estetik problemler sebebiyle diş estetiği tedavisine başvuran hastaların ön hazırlıkları için; klinik ve radyolojik muayeneleri tamamlanmalıdır. Ardından elde edilen ölçülerden modelleri oluşturulur ve her açıdan fotoğrafları çekilip gülüş dizaynı elde edilir.

Bütün bu uygulamalardan sonra ise hastanın da isteklerine göre diş estetiği planlaması yapılır. Yapılan planlamanın kaç günde tamamlanacağı yapılan işlemlerle yakından ilgilidir. Bu sebeple de diş estetiğinin kaç gün süreceği kişiden kişiye değişmektedir.

İnternal Diş Beyazlatma

Kanal tedavisine başlamış veya travma yaşamış dişlerde zaman içerisinde renklenmeler meydana gelebilir. Bu dişlere kanal tedavisi yapılabilir ve 2–3 haftalık beyazlatma ajanı uygulaması ile istenilen beyazlık sağlanabilir.

Eksternal Diş Beyazlatma

Ev Tipi (home bleaching) beyazlatma: Hazırlanmış olan şeffaf bir plak içine beyazlatma jeli uygulanarak günde 2–8 saat olmak üzere 5–7 gün içinde arzu edilen renk elde edilir.

Ofis Tipi (office bleaching) : Diş hekiminiz tarafından klinikte 1–1,5 saatte özel bir ışık kaynağı ile yapılır.

Pembe Estetik (Diş Eti Estetiği)

Dişlerin kısa olması, gülme aşamasında diş etlerinin çok görünmesi ya da diş eti seviyeleri, diş çekimini takip eden yumuşak ve sert doku kayıpları estetiği etkilemektedir. Plastik periodontal cerrahi ile dokuları tekrar şekillenebilir ya da eksik alanların hacminin artırılması sağlanabilir. Bu gibi durumlar, diş eti hastalıkları uzmanlarının uygulayacağı oldukça pratik işlemlerle ile diş boyları uzatılabilir veya diş etleri simetrik hale getirilebilir.

Diş Eti Estetiği Nasıl Yapılır?

Diş eti estetiği, kişinin ihtiyaç duyduğu restorasyonlarla sağlanır. İlk olarak ön ve orta tarafta mevcut olan, iki dişin tepe noktasında olan diş etlerinden geçen çizginin yeterli oranda dudağa dokunması sağlanır. Dişlerin tüm dişlerle, diş etine uygun oranda olması oldukça önemlidir. Çeşitli durumlarda dişler form ve diziliş bakımından kusursuz görünebilir. Ancak, diş etinin düzensizliği kaynaklı olarak gülümseme sırasında ahenk bozulur ve kötü bir görünüm meydana gelir.

Çeşitli durumlarda ise yalnızca diş etlerinde değil, dişlerin dizilişi problemli olabilmektedir. Bu gibi durumlarda diş etleri düzeltilmelidir. Ardından geri kalan estetik ihtiyaçlar uygulanmalıdır. Her bireyin ihtiyaç duyduğu estetik işlemler farklıdır. Bu sebeple de uygulanacak işlemlere mutlaka diş hekimi ile beraber karar vermek gerekmektedir. Diş etindeki sağlıklı ve simetrik görüntü elde edilerek, mükemmel protetik restorasyon işlemi tamamlanır.

Günümüzde teknoloji desteğiyle ortaya çıkan yenilikler, estetik diş hekimliği alanında kullanılmaktadır. Bu sayede de pek çok buluş ve diş alanında yenilik ortaya çıkmıştır. Bu yenilikler içerisinde; bonding ve lamine uygulamaları dişin , mine ve dentin gibi anatomik yapılarına daha sağlam bağlanarak uzun ömürlü ve estetik görünümler elde edilmesi oldukça mümkündür. Empres porselenler ile estetik bir görünüm kazanılırken, zirkonyum destekli porselenler sayesinde de sağlamlık elde edilmektedir.

Diş Eti Düzeltmeleri ve Diş Eti Estetiği

Diş etiniz dişlerinize ve yüz hatlarınıza göre çok düşük veya çok yüksek kalıyorsa ve gülümsemenizden memnun değilseniz, diş eti şekillendirme ameliyatı için aday olabilirsiniz. Ayrıca diş eti şekillendirme veya doku şekillendirmesi olarak da adlandırılan bu kozmetik diş prosedürü, hoşnut kalabileceğiniz ve gurur duyabileceğiniz bir gülümseme sağlayabilir. Dişlerinizin büyük bir bölümünü kaplayan diş etleri dişlerinizi küçük gösterebilir. Bu, genetik, belirli bir sağlık sorunu ya da bazı reçeteyle satılan ilaçların alınması sonucu olabilir. Çok yüksek diş etleri dişlerinizin uzun görünmesine neden olur; bu diş eti resesyonu, diş eti dokusunun bir dişten geri çekildiği ve dişin kökünü ortaya koyduğu bir durumdur. Diş eti resesyonu dişlerinizi uzun gösterebilir, çürüme ve diş kaybı gibi ciddi diş problemlerine neden olabilir. Diş eti tıkanıklığı, dişlerin destekleyici yapılarının (diş etleri ve kemik) bozulması gibi periodontal hastalığın bir belirtisi olabilir.

Diş Eti Şekillendiren Cerrahi

Gülümsemelerin güzelleştirilmesi, diş hekimliğinde pratikte günlük bir gereklilik haline gelmektedir. Dişlerin yanı sıra, gingiva gülümseme estetiğinde de önemli bir rol oynuyor. Diş etinin aşırı derecede görselleştirilmesi, estetik tedavi arayan hastalar arasında sık görülen bir şikayettir. Durumun nedenine dayanılarak aşırı miktarda dişeti görüntüsünün düzeltilmesi için çok çeşitli prosedürler mevcuttur. Diş eti yumuşak doku diyot lazer konturlaması, mükemmel bir hasta memnuniyeti ve minimal post-operatif sekel ile rutin bir diş düzenlemesinde üstlenilebilen yaygın bir prosedürdür. Estetik diş etleri estetik bir gülümseme için estetik dişlerin yanı sıra önemlidir. Bu iki faktörle gülümseme tasarımı tamamen tamamlanabilir. Günümüzde diş eti estetiği çoğunlukla diş eti kenar boşluklarının usulsüzlükleri için uygulanmaktadır.

Diş Eti Hastalığına Neden Olan Faktörler Nelerdir?

Ağız, bakteri dolu bir alandır. Bu bakteri, mukus ve diğer parçacıklarla birlikte dişlerde yapışkan, renksiz bir plak oluşturur. Fırçalama ve diş ipi plaktan kurtulmanıza yardımcı olur. Çıkartılmayan plak sertleşebilir ve fırçalama temizlenmeyen bölgede”tartar” oluşturabilir. Sadece bir diş hekimi veya diş hijyenistinin mesleki bir temizliği, tartarı kaldırabilir. Bakteriler “diş eti iltihabı” olarak adlandırılan dişetlerinin iltihabına neden olurlar. Diş eti iltihabında diş etleri kırmızıdır, şişer ve kolayca kanamaları olabilir. Diş eti iltihabı genellikle günlük fırçalama ve diş ipi ile tersine çevrilebilen ve dişçi veya diş hijyenisti tarafından düzenli olarak temizlenebilen hafif bir diş eti hastalığının türüdür. Diş eti hastalığının bu formu, yerinde dişleri tutan herhangi bir kemik ve doku kaybı içermez. Dişeti iltihaplanmadığında, “periodontitis” e (diş çevresindeki iltihap anlamına gelir) ilerleyebilir. Periodontitte dişet dişlerden çekilir ve enfekte hale gelen boşlukları (“cepler” olarak adlandırılır) oluşturur. Vücudun bağışıklık sistemi, plak yayılır ve diş eti soyunun altında büyüdükçe bakterileri savaşır. Bakteriyel toksinler ve vücudun enfeksiyona doğal cevabı, dişleri tutan kemik ve bağ dokusunu parçalamaya başlar. Tedavi edilmezse, dişleri destekleyen kemikler, diş etleri ve dokular yok edilir. Dişler sonunda gevşeyebilir ve çıkarılması gerekebilir.

Risk Faktörleri

  • Sigara içmek
  • Kadınlarda hormonal değişiklikler
  • Diyabet
  • Diğer hastalıklar ve tedavileri
  • İlaçlar
  • Genetik yatkınlık

Gülüş Tasarımına Nereden Başlanır?

Gülüş tasarımı için bazı faktörler vardır. Bu faktörler:

• Yüz Hatlarınız
• Cinsiyetiniz
• Yaşınız
• Gülüş simetrisi
• Dişlerinizin sıralanışı ve renkleri
• Dudaklarınız
• Dudakların bitiş çizgisi
• Diş etleriniz

Tüm bu faktörler göz önüne alınarak Gülüş Tasarımı belirlenir. Yüz hatlarınız, diş yapınızın nasıl olması gerektiğini belirler. Bu aşamada unutulmaması gereken bir diğer faktör elbette ki cinsiyet. Kadın ve erkek anatomisinin farklı olması sebebiyle iki cinse de farklı formlarda diş hatları belirlenir Erkeklerde yüz hatları, kadınlara göre genellikle daha keskin ve belirgindir. Alın burun, çene ucu orantısı kadın yüzüyle farklılıklar gösterir. Kadınlarda geçişler daha yumuşak burun ve kaş kemerleri daha siliktir. Dişlerde de aynı paralellik vardır.

Diş hekimleri tarafından yüz analiziniz tamamlandıktan sonra prosedürler önerilir. En yaygın olanları ise; diş beyazlatma, porselen veneerler, diş eti çalışmaları ve diş düzeltme yöntemlerine karar verilir.



Canlı Destek
1
Hasta Danışmanınız Online!
Merhaba;
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?