Porselen Diş, dişlerin doğal görünümünü yeniden oluşturmak için kullanılan ince porselenlerdir; aynı zamanda, doğal diş minesine kıyasla güç ve esneklik sağlar. Hafif pozisyon değişikliği yapmak isteyen veya diş şeklini, boyutunu ve / veya rengini değiştirmek isteyenler için çoğu zaman tercih edilen malzeme olarak da tanımlanabilir.

Doğal Diş ve Porselen Diş Arasındaki Farklar Nelerdir?

Orijinal diş ile porselen diş kaplamanın arasındaki bağ, kritik estetik kusursuzluğu sadece sağlamakla kalmaz, aynı zamanda da doğru kaplama fonksiyonu için gerekli güçlü bir bağ oluşturduğundan kritik önem taşır. Işık-duyarlı porselen kaplama, orijinal diş ile kaplama arasına yerleştirilir ve daha sonra özel bir sertleştirme ışığı ile sertleştirilir. Porselen kaplamalar, orijinal dişin zayıf renk, şekil ve konturlar geliştirdiği birçok durumda çok başarılı bir seçenektir.

Kırık dişler, dişler arasındaki boşluklar ve diş pozisyonunun tehlikeye girdiği bazı durumlarda ve ısırıkla ilgili küçük sorunlar için de iyi bir seçimdir. Bazı insanlar için, yüzeysel lekeler diş beyazlatma veya ağartmaya karşı iyi yanıt vermez. Bu durumlarda bir porselen kaplama en iyi seçenek olabilir. Kaplamalar, her hasta için ayrı ayrı şekillendirildiğinden, kaplama ile doğal bir diş arasındaki farkı söylemek neredeyse olanaksızdır. Doğal dişlerin aksine, kahve sigaraya karşı lekeler porselen dişlerde kalmaz. Kaplamalarla – tacın aksine – doğal dişleriniz kaplamanın içine sığacak kadar az miktarda değiştirilerek büyük oranda bozulmadan kalır.

Porselen Diş Kaplama Yapımı

Porselen Diş kaplama tedavisinin tamamlanması için hastanın diş hekimini belirli aralıklarla ziyaret etmesi gerekir.  İlk muayenede konuşma ve tedavi planını hazırlama;  diğer muayenelerde veneer yapmak ve uygulama yapılabilir. Bir diş veya birçok diş aynı anda aşağıda tarif edilen kaplama işleminden geçebilir.

Teşhis ve tedavi planlaması: Bu ilk adım, aktif katılımınızı içerir. Ulaşmaya çalıştığınız sonucu dişçinize açıklamanız önemlidir. Bu randevu sırasında, diş hekimleriniz diş kaplamalarının sizin için uygun olduğundan emin olmak için dişlerini inceleyecek ve prosedürün hangi aşamaları ve sınırlamalarından bazılarını tartışacaklardır. Ayrıca, röntgen çekilebilir ve diş yapısı incelenebilir.

Hazırlık: Bir kaplama için diş hazırlamak için, diş hekiminiz diş yüzeyinden yaklaşık 1/2 milimetre mine çıkaracaktır, bu miktar diş yüzeyine eklenecek kaplamanın kalınlığına yaklaşık olarak eşittir. Emaye kırpmadan önce, bölgeyi uyuşturmak için siz ve diş hekiminiz lokal anestezik ihtiyacını kararlaştıracaktır. Sonra, diş hekiminiz dişinizi model veya izlenim bırakacaktır. Bu model bir diş laboratuvarına gönderilir ve bu da kaplamanızı oluşturur. Diş hekiminizin kaplamaları laboratuardan alması genellikle 2-4 hafta alır. Çeşitli durumlarda bazı dişler için, geçici diş veneeri yerleştirilebilir.

Yapıştırma: Dental Porselen Diş Kaplama, dişinize kalıcı olarak yapıştırılmadan önce, diş hekimi geçici olarak dişinize yerleştirecektir ve dişin rengini inceleyecektir. Doğru Daha sonra, kaplamayı almak için dişinizi hazırlamak için dişiniz temizlenmeli, parlatılmalı ve aşındırılmalıdır. Bu sayede diş güçlü bir yapışma sürecine izin vermek için dişi sertleşir. Kaplamaya özel bir yöntem uygulanır ve kaplama daha sonra dişinize yerleştirilir. Bir kez diş üzerinde düzgün durduğunda, diş hekiminiz uygulanan temeldeki kimyasal maddeleri aktive eden diş bariyere özel bir ışık demeti uygulayarak sertleşmesine veya çok hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar. Son adımlar, ısırık durumunuzu değerlendirmek ve gerektiğinde kaplamada son ayarlamalar yapmaktır.

Porselen Diş Uygulaması Adımları

  • Dişlerin hazırlanması
  • İzlenimi alma
  • Geçici Kronun Yerleştirilmesi
  • Taç düzenlemeleri
  • Son tacı yerleştirme

İlk ziyaretiniz sırasında diş hekimleri dişleri kronlara kolayca uyacak şekilde hazırlarlar.

  • Taç yapımında kullanılacak dişin izlenimi alınır.
  • Dişlerin üzerine geçici bir kuron takılır.
  • Bir sonraki ziyaretinizde diş hekimi geçici kronu çıkarır ve kalıcı kronu dişlerin üzerine oturur.

Porselen Dişlerin Ömrü Nedir?

Kaplamalar genellikle 7 ila 15 yıl arasında bir kalıcılığa sahiptir. Bu sürenin sonunda kaplamalar değiştirilmelidir.

Porselen Kaplamalar Özel Bakım Gerektirir mi?

Dental kaplamalar özel bakım gerektirmez. Fırçalama, diş ipi kullanımı ve normalde olduğu gibi antiseptik bir gargara yeterlidir. Porselen kaplamalar lekelere dirençli olsa da, diş hekiminiz lekeye neden olan gıdalar ve içeceklerden (örneğin kahve, çay) kaçınmanızı önerebilir.

Porselen Diş Öncesi ve Sonrası

Porselen diş, sağlamlık ve esneklik sağlarken doğal diş minesinin görünümünü sağlamak için şekillendirilebilir. Porselen kronlar hasar görmüş bir dişin şeklini ve işlevini yeniden oluştururken mükemmel bir seçim olarak karşımıza çıkar, çünkü taç temel olarak dişin tüm dış kısmını diş eti seviyesine indirir. Kronlar sadece orijinal dişin yerini almakla kalmaz, daha estetik bir görünüm elde etmek için tasarlanabilirler. Porselen kronlar orijinal işlevini yeniden kurmak ve doğal bir görünüm oluşturmak için dişin dış kısmını değiştirir. Kronlar, travmatik bir olay hasara neden olduğunda veya şiddetli emaye erozyonu durumunda, diş çürümesinin orijinal dişlerin çoğunu yok ettiği durumlarda tercih edilir. Porselen diş; dişin şeklini, boyutunu, kuvvetini ve görünüşünü iyileştirmek için dişi örtmek için bir dişin üzerine yerleştirilen diş şeklinde bir “başlık” dır.

Porselen Dişe İhtiyaç Duyulan Durumlar Nelerdir?

Aşağıdaki durumlarda bir porselen gerekli olabilir:

  • Zayıf bir dişi (örneğin bozunumdan) korumak veya kırık dişlerin bir kısmını tutmak için
  • Halihazırda kırılmış bir diş veya şiddetli şekilde yıpranmış olan bir dişi onarmak için
  • Dolgu ile bir dişi örtmek ve desteklemek için
  • Bir diş köprüsünü yerinde tutmak için
  • Bozulmuş veya şiddetli renk değişikliği olan dişleri örtmek için
  • Bir diş implantını örtmek için
  • Kozmetik modifikasyon yapmak için

Porselen Diş Nasıl Uygulanır?

Porselen laminatların dişlere tutturulma biçimi diş bağlama biliminin bir uzantısıdır. Bu işlemle, diş bileşimi (diş renkli dolgu malzemesi) ile bir dişin emaye arasında kuvvetli bir bağ oluşturmak için bir dizi adım uygulanır. Kaplamalar yerleştirildiğinde, benzer adımlar ve malzemeler kullanılır, ancak bu kez emaye ile porselen arasında kuvvetli bir bağ oluştururlar. Net sonuç, yapıştırmanın, kaplama ile dişin arasına sıkışmış bir çimento tabakası olarak işlev görmesi ve böylece restorasyonun sağlam bir şekilde yerine sabitlenmesidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir



English
Canlı Destek
1
Hasta Danışmanınız Online!
Merhaba;
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?