Gingivitis, (Diş eti iltihabı) diş eti hastalığının (periodontal hastalık) yaygın ve hafif bir şeklidir ve diş etinizin diş çevresindeki diş etinin tahriş, kızarıklık ve şişmesine (iltihap) neden olur. Diş eti iltihabını ciddiye almak ve derhal tedavi etmek önemlidir. Bu sebeple de aşağıda size gingivitis belirtilerinden bahsetmekteyiz. Şayet bu belirtileri fark ederseniz vakit kaybetmeden randevu almanızı öneririz. Diş eti iltihabı periodontit ve diş kaybı adı verilen çok daha ciddi diş eti hastalığına neden olabilir.

Diş eti iltihabının en yaygın nedeni ağız hijyeninin kötü olmasıdır. Günde en az iki kez fırçalama, günlük diş ipi kullanma ve düzenli diş bakımı alma gibi iyi ağız sağlığı alışkanlıkları diş eti iltihabını önlemeye yardımcı olur.

Gingivitis belirtileri nelerdir ?

Sağlıklı diş etleri dişleri sağlam bir şekilde sarar ve pembe renktedir. Bunu hatırlattıktan sonra; gingivitis belirtileri ve semptomları şunları içerir:

  • Şişmiş veya kabarık diş etleriniz varsa,
  • Kırmızı veya koyu kırmızı diş etlerinizi fark etmişseniz,
  • Fırça veya diş ipi kullandığınızda kolayca kanayan diş etleriniz varsa,
  • Ağız kokusundan mustaripseniz,
  • Hassas diş etleriniz varsa diş eti iltihabınız olabilir.

Diş hekimlerimize ne zaman başvurmalısınız?

Diş eti iltihabının belirtileri fark ederseniz, diş hekimlerimizden randevu alabilirsiniz. Ne kadar çabuk önlem ararsanız, diş eti iltihabından gelen hasarın tersine çevrilmesi ve periodontite ilerlemesinin önlenmesi şansımız o kadar iyi olur.

Sebepleri neler?

Diş eti iltihabının en yaygın nedeni, plakların dişlerde oluşmasını sağlayan çevresel diş eti dokularının iltihabına neden olan zayıf ağız hijyenidir. Plak diş eti iltihabına nasıl yol açabilir:

  • Dişlerinizde plak oluşur. Plaka, yiyeceklerde bulunan nişastalar ve şekerler normalde ağızda bulunan bakterilerle etkileşime girdiği zaman dişleriniz üzerinde oluşan bakterilerden oluşan görünmez, yapışkan bir filmdir. Plak hızlı bir şekilde yeniden oluştuğu için günlük kaldırmayı gerektirir.
  • Plak tartar haline dönüşür. Dişleriniz üzerinde kalan plak, dişeti çizgisinin altında bakterileri toplayan tartar (taş) içine sertleşebilir. Tartar plakayı çıkarmaktan daha zor hale getirir, bakteriler için koruyucu bir kalkan oluşturur ve diş eti boyunca tahrişe neden olur. Tartari çıkarmak için mesleki diş temizliğine ihtiyacınız var.
  • Gingiva iltihaplanır (diş eti iltihabı). Dişlerinizde ne kadar çok plak ve tartar kalırsa, dişeti dişlerinizin tabanında dolaşıp iltihabı oluşturan dişeti rahatsız eder. Zamanla diş etleriniz şişer ve kanamalar kolayca oluşur. Diş çürüğü (diş çürüğü) de ortaya çıkabilir. Tedavi edilmezse, diş eti iltihabı periodontite ve nihai diş kaybına neden olabilir.

Dikkat etmeniz gereken risk faktörleri

Diş eti iltihabı yaygındır ve herkes bunu geliştirebilir. Diş eti iltihabı riskinizi artırabilecek faktörler şunlardır:

  • Kötü ağız bakımı alışkanlıkları
  • Sigara
  • Yaşlılık
  • C vitamini eksikliği de dahil olmak üzere zayıf beslenme
  • Yanlış yapılmış dental restorasyonlar.
  • Bağışıklığı azaltan, lösemi, HIV / AIDS veya kanser tedavisi gibi durumlar
  • Epileptik nöbetler için fenitoin (Dilantin, Phenytek) ve angina, yüksek tansiyon ve diğer koşullar için kullanılan bazı kalsiyum kanal blokerleri gibi belirli ilaçlar
  • Hamilelik, menstrüel siklus veya doğum kontrol haplarının kullanımı gibi hormonal değişiklikler
  • Genetik
  • Bazı viral ve fungal enfeksiyonlar gibi tıbbi durumlar

Gingivitis iltihabı tedavi edilmezse ne olur?

Tedavi edilmeyen diş eti iltihabı, diş kaybına neden olabilecek çok daha ciddi bir durum olan altta yatan dokuya ve kemiğe yayılmış diş eti hastalığına ilerleyebilir (periodontit).

Kronik gingivitis  solunum yolu hastalığı, diyabet, koroner arter hastalığı, inme ve romatoid artrit gibi bazı sistemik hastalıklarla ilişkili olduğu düşünülmektedir. Bazı araştırmalar, periodontitten sorumlu bakterilerin dişeti dokusu yoluyla kan dolaşımınıza girebileceğini ve bu da muhtemelen kalbinizi, akciğerlerinizi ve vücudunuzun diğer bölümlerini etkileyebileceğini önermektedir.

Necrotizing ulcerative gingivitis (NUG) olarak da bilinen ağrılı, enfekte, diş eti ve ülserlerine neden olan şiddetli bir diş eti iltihabı şeklidir. Günümüzde gelişmiş olan ülkelerde nadir görülür, ancak yetersiz beslenme ve kötü yaşam koşullarına sahip gelişmekte olan ülkelerde yaygındır.

Diş eti iltihabının teşhisini nasıl yapıyoruz?

Diş hekimliği ve tıbbi geçmişinizin gözden geçirilmesi ile başlıyoruz  ve belirtilerinize katkıda bulunabilecek durumları soruyoruz. Diş, dişeti, ağız ve dilin plak ve iltihap belirtilerini inceliyoruz.

Diş eti altındaki dişinizin yanında, genelde ağzınızdaki çeşitli yerlerde bir diş probu yerleştirerek diş etleriniz ile dişler arasındaki oyuğun cep derinliğini ölçüyoruz. Sağlıklı bir ağızda cep derinliği genellikle 1 ila 3 milimetre (mm) arasındadır. 4 mm’den daha derin cepler diş eti hastalığını gösterebilir. Çeşitli durumlarda kemik kaybının kontrolü için röntgen çekmeyi önerebiliriz.

 


English
Canlı Destek
1
Hasta Danışmanınız Online!
Merhaba;
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?