Bebeklerin ilk dişi çıkar çıkmaz bir çocuk diş hekimine götürülmelidir. İzmir çocuk diş doktoru ancak bebeklikten, çocukluğa, çocukluktan yetişkinliğe uzanan bu önemli aşamanın ilk basamağı, bebeklikten başlıyor. Genel anestezi ile Çocuk diş tedavisi doktoru izmir de süt dişlerinin çürük olması ya da çarpık olması, çocukların yetişkinlik döneminde birçok diş ve diş eti problemi yaşayabileceğini ya da ortodontik tedaviye ihtiyaç duyabileceği anlamına geliyor. Çürük süt dişlerinin tedavi edilmesi ile bu riskler ortadan kalkıyor. İzmir Karşıyaka Sedasyonla çocuk diş tedavisi ve uykuda çocuk diş tedavisi yapmakta olan kliniğimizi arayıp konu ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.
Yalnız diş sorunları için değil, çocuğun diş hekimine alışması, diş bakımı alışkanlıkları edinmesi ve doğru diş bakım rutinleri için düzenli olarak çocuk diş hekimliği ‘ne başvurulmalıdır.
Süt dişi kök hücrelerini çoğaltmak ve depolandırmak amacıyla kurulan özel saklama bankaları vardır. Diş hekimleri bu bankaların göndermiş oldukları özel setlerle süt dişleri zarar görmeden bu bankalara gönderilmesini sağlarlar. Böylece oluşturulan zincirkök hücrenin bozulmadan bankalarda korunması sağlanır.
Bu amaçla kişilerle özel bir protokol imzalanır bankalar bu işlem için yıllık depolama ücreti talep ederler.
Burada diş hekiminin görevi sağlıklı bir şekilde süt ve 20 yaş dişlerinin kök hücrelerini izole bir şekilde sisteme taşımaktır.
Pedodonti (çocuk diş hekimi), çocuklarımızın diş bakımı ihtiyaçlarını,diş tedavileri ile ilgili bir uzmanlık alanıdır. Pediatrik diş hekimi Çocuk Diş tedavilerinde uzmanlık eğitimi alan kişilere pedodontist denir. Pedodontist çocuk veya çocuk diş sorunları için çocuklarla iletişim ve tedavileri hakkında genel diş hekimliği eğitimi sonrasında ek olarak özel eğitim almış çocuk diş doktorudur.
Pedodontist ,çocuğunuzun çene ve dişlerinin düzgün gelişmekte olup olmadığını ayrıca, diş temizliği, florür uygulama, Fissür örtücü, rutin diş bakımını ve çocuklar için birçok tedavi sağlamaktadır.
Özellikle süt azı dişleri ve yeni çıkmış azı dişlerinin minesi gelişmelerini tam olarak tamamlayamadıklarından dolayı dış etkilere karşı çok zayıf olur. Ayrıca bazı azı dişlerinin Üzerinde çok derin çizgi ve çatlaklar vardır Bu çatlaklar çürük yapıcı gıdaların sıkça yenmesi ve hijyenin yeteri kadar sağlanmaması durumunda arasına yerleşen bakteri plakları sayesinde çok çabuk bir şekilde çürüğe neden olabilir Bunu önlemek için bu çatlakların arasına kapatıcı özel bir madde konur ki böylece bakteri plakları bu bölgelere tutunamazlar, Çürük oluşturamazlar Yetişkinlerde de yine aynı kapatıcı kullanılarak Çürük oluşumu riski azaltılabilir Diş hekimliği’nde bu uygulamayı fissür koruyucu adı verilir. Çocuk diş hekimleri muayene sırasında gerekli gördükleri dişlere bu uygulamayı yaparlar.
Çocukların diş doktoru ile ilk karşılaşması, hayatında yeni bir basamak teşkil eder. Çocuğun yetişkinlik döneminde de bu alışkanlığı sürdürmesi, dişçi korkusunun oluşmaması, diş ve ağız sağlığını aksatmaması için küçük yaştan itibaren hem diş ve ağız bakımı, hem de diş doktoruna düzenli olarak gitme alışkanlığı kazandırılmalıdır.
Özellikle bebekler için, biberon çürüğü dediğimiz çürüklerin ortaya çıkma yaşı yaklaşık olarak 1 olduğu için, erken yaşlardan itibaren bir Çocuk Diş Hekimine başvurmak, dişlerinin durumunu kontrol ettirmek oldukça önemlidir.
Diş sağlığı, bebeklik ile başlar. Özellikle bebeklerin sağlıklı bir diş yapısına ulaşması, bebeklik döneminden başlar. Eğer dişlerinde bir çarpıklık veya sorun var ise, veya diş eti problemleri varsa, diş hekimlerinin vereceği tavsiyeler bebeğinizin olası sorunları oluşmadan önlemeniz mümkündür.
Bebekler 6 aylıkken sürmeye başlayıp 2.5-3 yaşlarında tamamı ağız içinde görülen süt dişlerinin önemli görevleri vardır.
*Çiğneme fonksiyonunu gerçekleştirerek beslenmeyi sağlarlar. Dolayısıyla büyüme ve gelişimi destekler. Çürüklerinden dolayı ağrı hisseden veya erken diş kayıpları olan bir çocuk yeterli şekilde beslenemeyecektir. Bu da gelişimini sekteye uğratacaktır.
*Düzgün ve çürüksüz diş dizilimi estetik bir görüntü sağlar. Dudak, yanak kaslarını destekleyerek sağlıklı bir görüntü oluşturur. Özellikle ön dişlerdeki çürük veya eksik diş görüntüsü hoş sonuçlar doğurmamaktadır.
*Çocuk psikolojisine ciddi etkileri vardır. Özellikle okul çağındaki küçük çocuklar birbirlerine karşı acımasız olabileceğinden dolayı çürüğü olan çocuk dişlerini saklamaya çalışabilir, gülerken dişlerini göstermek istemeyebilir. Çürük dişlerden dolayı ağız kokusuna sahip olan çocuk diğer çocuklar tarafından dışlanabilir veya dışlanmasa bile bir arkadaşı tarağından bunun söylenmesi çocuğun psikolojisini kötü etkileyecektir.
*Konuşurken dil ile birlikte görev alarak seslerin çıkartılmasını sağlarlar. Böylece konuşma gerçekleşebilir. Süt dişlerinin erken kayıplarında bazı seslerin çıkması güçleşebilir. Bazı durumlarda dil veya dudak bağı kaynaklı pelteklik veya konuşmada güçlük gözlenebilmektedir.
*Süt dişleri altından gelecek olan kalıcı dişlere yol göstericidir, yer tutarlar. Sağlıklı bir şekilde ağızda bulunan süt dişi yerini kalıcı dişe bırakacaktır ve oluşabilecek eğriliklerin, kalıcı dişin sürecek yer bulamayıp gömülü kalma olasılığı büyük oranda azaltılacaktır. Süt dişleri ağızda iken iyi bir ağız içi hijyeni sağlanmalıdır. Böylece yer kayıpları olmadan kalıcı dişler bu sağlıklı ortama sürebilirler.
Böyle önemli görevleri olan süt dişleri ihmal edilmemelidir. Süt dişleri ağız içine ilk sürdüklerinde çürüksüzdürler fakat zamanla ihmal edildikçe dişler üzerinde çürükler gelişebilmektedir. Bu çürükler çok küçük boyutlarda başlar ve tedavi edilmediği sürece ilerlemeye devam ederler. Genelde ağrı belirtisi gösterse de kimi zaman şiddetli bir ağrı belirtisi göstermeden hızlıca ilerleyebilmektedir. Bazen de çocuklar diş hekimi fobisinden dolayı ağrıyı saklayabilmektedirler.
Bu sıkıntıların önüne geçebilmek için süt dişleri ağız içinde görülmeye başlandığı dönemlerde ilk diş hekimi muayenesi gerçekleştirilmelidir. Erken yaşta diş hekimi ile tanışan çocuk ağız ve diş sağlığı konusunda daha bilinçli olacaktır ve bu konuya daha fazla önem verecektir. Sık aralıklarla kontrollere de gideceğinden dolayı oluşabilecek çürüklere, daha büyük tedavilere ihtiyaç duyulmadan en kısa sürede müdahale edilecektir. Bu da hem zamandan hem de maddi yönden tasarruf demektir. Unutmayın ki erken teşhis diş kurtarır.
Biberon çürükleri genellikle bebeklerin ön dişlerinde başlar ve hızlıca ilerler. Bu çürükler, dişler üzerinde bir renklenme şeklinde başlar ve ihmal edilmesi halinde hızlı bir şekilde siyah yüzeylere dönüşebilirler.
Süt dişleri bazı istisnai ve özel durumlar haricinde ağza ilk sürdüklerinde sağlam ve çürüksüzdür. Uzun süreli biberon kullanımı, pekmez, bal, şekere bulanmış emzik kullanımı, geceleri sık sık emzirme, gıda alımından sonra dişlerin temizlenmemesi, ağız ve diş bakımının ihmal edilmesi gibi nedenlerden dolayı süt dişlerinde biberon çürükleri oluşabilmektedir. Bu çürükler de bebeğin beslenmesini olumsuz etkileyerek büyüme ve gelişimde duraksamalara neden olabilmektedir.
Biberon çürükleri çok hızlı ilerleyen çürüklerdir. Bu çürüklerin önüne geçilebilmesi için bebek uyumadan önce emzirilse bile diş fırçasıyla veya ıslak bir tülbent, sargı bezi ile ağız içi temizlenmelidir. Bal, şeker, pekmeze bulanmış emzik kullanımından kaçınılmalıdır. Ağız içi temizliği bir alışkanlık haline gelmelidir. Yukarıda önerilen işlemler uygulanamıyorsa da besin alımından sonra, gece yatmadan önce bir miktar su içirilmesi bile oluşabilecek çürük miktarını azaltacaktır.
Çocuklar doğası gereği diş doktorundan korkması normaldir. Özellikle diş doktoruyla ilk tanışmaları çok önemlidir. Çocuklara kendini arkadaş gibi tanıtabilecek bir diş doktoru, çocuğun tüm hayatı boyunca önemli bir yer edinecektir.
Çocuklar 6 yaşındayken alt ön süt dişleri sağlanmaya ve dökülmeye başlar.Bazen süt dişleri sağlanmadan ve dökülmeden dağimi dişler süt dişlerin arkasında çıkmaya başlıyor.Bunun gibi durumların farkına varmak için ve müdahale edebilmek için bu dönemde mutlaka çocuk diş doktoruna kontrol amaçlı gitmek gerekir.Çocuk diş doktoru kontrol dışında çocuklara diş fırçalamanın önemini ve doğru fırçalama yöntemini anlatır.