Boşluklar, dişlerinizin sert yüzeyinde küçük açıklıklara veya deliklere dönüşen kalıcı olarak hasar görmüş alanlardır. Dişlerdeki çürükler, sık sık atıştırma, şekerli içecekler ve dişlerinizi iyi temizlememek gibi bir dizi faktörden kaynaklanır. Diş çürüğü dünyanın en yaygın sağlık sorunları arasındadır. Özellikle çocuklar, gençler ve yaşlılarda yaygındır. Ancak bebekler de dahil olmak üzere dişleri olan herkes çürük olabilir.

Çürükler tedavi edilmezse, büyürler ve dişlerinizin daha derin katmanlarını etkilerler. Ciddi bir diş ağrısı, enfeksiyon ve diş kaybına neden olabilirler. Düzenli diş ziyaretleri ve iyi diş fırçalama ve diş ipi alışkanlıkları, çürüklere ve diş çürümelerine karşı en iyi korumanızdır.

Diş Çürüklerinin Belirtileri

Diş çürüklerinin belirti ve semptomları, kapsamlarına ve konumlarına bağlı olarak değişir. Bir çürük daha yeni başladığında, hiç semptomunuz olmayabilir. Çürüme büyüdükçe aşağıdaki gibi belirtiler olabilir.

  • Ağrı
  • Diş hassasiyeti
  • Tatlı, sıcak veya soğuk bir şey yerken veya içerken hafif ila keskin ağrı
  • Dişlerinizde gözle görülür delikler veya çukurlar
  • Dişin herhangi bir yüzeyinde kahverengi, siyah veya beyaz lekelenme
  • Isırdığın zaman acı

Ne Zaman Diş Hekimi Görmeli

Bir boşluk oluştuğunun farkında olmayabilirsiniz. Bu nedenle, ağzınız iyi hissettiğinde bile düzenli diş muayeneleri ve temizlik yaptırmak önemlidir. Bununla birlikte, diş ağrısı yaşarsanız, mümkün olan en kısa sürede diş hekiminize görünün.

Diş Çürüğü ve Nedenleri Nedir?

Diş Çürüğü ve Nedenleri Nedir?

Diş Çürüğü Nedenleri

Çürüklere diş çürümesi neden olur. Zamanla meydana gelen bir süreç. Diş çürümesi şu şekilde gelişir:

Plak formları. Diş plağı, dişlerinizi kaplayan şeffaf, yapışkan bir filmdir. Çok fazla şeker emek ve dişlerinizi iyi temizlememekten kaynaklanmaktadır. Şekerler dişlerinizden temizlenmediğinde, bakteriler hızla onlarla beslenmeye başlar ve plak oluşturur. Dişlerinizde kalan plak, diş eti çizginizin altında veya üstünde sertleşerek tartar (diş taşı) haline gelebilir. Tartar plağın çıkarılmasını zorlaştırır ve bakteriler için bir kalkan oluşturur.

Plak saldırıları. Plaktaki asitler dişinizin sert, dış minesindeki mineralleri giderir. Bu erozyon, diş çukurlarının ilk aşaması olan minede küçük açıklıklara veya deliklere neden olur. Mine alanları aşındığında, bakteri ve asit dişlerinizin dentin adı verilen bir sonraki katmanına ulaşabilir. Bu katman mineye göre daha yumuşaktır ve aside daha az dirençlidir. Dentin, dişin siniriyle doğrudan iletişim kurarak hassasiyete neden olan küçük tüplere sahiptir.

Diş çürüğü geliştikçe, bakteri ve asit, sinirleri ve kan damarlarını içeren iç diş materyalinin (pulpa) yanında hareket ederek dişlerinizden geçmeye devam eder. Kağıt hamuru şişer ve bakteriler tarafından tahriş olur. Şişliğin dişin içinde genişleyebileceği bir yer olmadığından sinir sıkışarak ağrıya neden olur. Rahatsızlık diş kökünün dışından kemiğe kadar uzanabilir.

Diş Çürüğü ve Nedenleri Nedir?

Diş Çürüğü ve Nedenleri Nedir?

Dişi olan herkes çürüme riski altındadır, ancak aşağıdaki faktörler riski artırabilir:

Diş Konumu

Çürük çoğunlukla arka dişlerinizde (azı dişleri ve küçük azı dişleri) görülür. Bu dişlerde çok sayıda oluk, çukurlar ve çatlaklar ve yiyecek parçacıklarını toplayabilen çok sayıda kök bulunur. Sonuç olarak, temiz tutmak, daha pürüzsüz, ulaşması kolay ön dişlerinizden daha zordur.

Bazı Yiyecek Ve İçecekler

Süt, dondurma, bal, şeker, soda, kuru meyve, kek, kurabiye, akide şekeri ve nane şekeri, kuru mısır gevreği ve cips gibi uzun süre dişlerinize yapışan yiyeceklerin çürümeye neden olma olasılığı gıdalardan daha fazladır. tükürük ile kolayca yıkanabilenler.

Sık Sık Atıştırma veya Yudumlama

Şekerli içecekleri sürekli olarak atıştırdığınızda veya yudumladığınızda, dişlerinize saldıran ve onları yıpratan asitler üretmek için ağız bakterilerine daha fazla yakıt verirsiniz. Gün boyunca soda veya diğer asitli içecekleri yudumlamak dişlerinizin üzerinde sürekli bir asit banyosu oluşturmanıza yardımcı olur.

Yatmadan Önce Beslenme

Bebeklere yatmadan önce süt, mama, meyve suyu veya diğer şeker içeren sıvılarla dolu şişeler verildiğinde, bu içecekler uyurken dişlerinde saatlerce kalır ve çürümeye neden olan bakterileri besler. Bu hasara genellikle biberon çürüğü denir. Küçük çocuklar bu içeceklerle dolu damlatmaz bardaktan içerek dolaşırken de benzer hasar meydana gelebilir.

Yetersiz Fırçalama

Dişlerinizi yedikten ve içtikten hemen sonra temizlemezseniz, plak hızla oluşur ve çürümenin ilk aşamaları başlayabilir.


Canlı Destek
1
Hasta Danışmanınız Online!
Merhaba;
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?