Diş Gıcırdatmaya Ne Sebep Olur?

Doktorlar diş gıcırdatmasının nedenlerini tam olarak tespit etmiş değiller, ancak stres, kaygı ve hatta alışkanlıklar yaygın nedenler olarak bilinir. Diş gıcırdatma çocuklukta çok yaygındır ve buna uyku apnesi gibi uyku bozuklukları da neden olabilir. İzmir diş gıcırdatma tedavisi Diş hekiminiz dişlerinizi gıcırdatmanın bir uyku bozukluğundan veya başka bir psikolojik durumdan kaynaklandığına inanıyorsa, diş gıcırdatma hafifletilmeden önce ele alınması gereken altta yatan nedenleri belirlemek için sizi bir uyku uzmanına yönlendirebilir. Üst ve alt dişlerinin anormal hizalanması olan kişiler de yaşayabilir.

Gece Plakları

Gece plakları her gece uyumak için takacağınız özel bir plastik diş koruyucusu önerecektir. Muhtemelen gece boyunca ağzınızı hareket ettirecek olsanız da, koruyucu dişlerinizin birbirine sürtünmesini önleyerek tampon görevi görür. Yumuşak plastik dişlerinizi güvende tutar ve diş minesinin daha da zayıflamasını önler.

Diş Düzeltme

Dişlerinizi gıcırdatmanın bir diş probleminden kaynaklandığı durumlarda, sorunu düzeltmek için uygun prosedür doğru hareket tarzı olabilir. Dişlerdeki yanlış hizalama nedeniyle dişlerinizi gıcırdatırsanız, diş telleri veya Invisalign yavaş yavaş sorunu iyileştirerek durmanıza yardımcı olabilir. Dişlerinizde çiğneme yüzeylerinde düzensizliklere neden olan hasarlar varsa, uygulama diş gıcırdatmanızı hafifletebilir.

Stres Yönetimi

Çoğu insan için diş gıcırdatma, stres veya kaygıya karşı içgüdüsel bir tepki olarak ortaya çıkar. Çoğu zaman, birisi işte stres altındaysa, ertesi günün olası stresinin bilinçaltı beklentisi, önceki gece uykusu sırasında dişlerini gıcırdatmasına neden olmuş olabilir. Diş hekiminiz size en uygun stres yöntemini öneremezken, dişlerinizi gıcırdatmanın stresin bir sonucu olduğu belirlenirse, daha kolay uyumanıza ve dişlerinizi daha az gıcırdatmanıza yardımcı olabilecek sağlıklı olan stresi azaltma biçimleri aramanızı önerebilir.

Diş Gıcırdatmasının Nedenleri Nelerdir?

Diş Gıcırdatmasının Nedenleri Nelerdir?

Uyarıcı Maddelerden Kaçının

Yatmadan önce tüketilen kafeinli içecekler ve alkol gibi bazı maddeler diş gıcırdatma sıklığını artırabilir.

Uyku Uzmanına Danışın

Dişlerinizi bir uyku bozukluğunun belirtisi olarak gıcırdattığınız belirlenirse, bozukluğa uygun tedaviyi belirlemek için bir uyku uzmanına danışmanız gerekebilir. Uyku sorununuzu kaynağında ele alarak, diş gıcırdatmanız da dahil olmak üzere bozukluğun semptomları kademeli olarak en aza indirilmelidir.

Geceleri dişlerinizi gıcırdattığınızı mı sanıyorsunuz?

Yukarıda belirtilen semptomlardan herhangi birini yaşıyorsanız ve olası başka bir nedeni belirleyemediyseniz, diş hekiminizden dişlerinizi gıcırdattığınıza dair belirtiler için sizi muayene etmesini isteyin ve hangi koruyucu önlemlerin sizin için doğru olduğunun araştırılmasını sağlayın.

Diş Gıcırdatmasının Nedenleri Nelerdir?

Diş Gıcırdatmasının Nedenleri Nelerdir?

Diş Hassasiyeti Tedavisi

Diş hassasiyeti, belirli maddeler ve sıcaklıklarla karşılaşıldığında dişlerde rahatsızlık veya ağrı içeren yaygın bir problemdir.

Ağrı genellikle keskin ve anidir. Hassas dişler tedavi edilebilir ve durumu düzeltilebilir.

Diş Hassasiyetinin Nedenleri

En yaygın belirti dişler havaya, soğuğa, tatlıya, asitli veya sıcak yiyeceklere maruz kaldığında ani, keskin bir ağrı olması şeklindedir. Dişlerini fırçalamayan ve diş ipi kullanmayan kişiler diş hassasiyeti yaşayabilirler.

Dolgu Sonrası Diş Hassasiyeti

Dişteki boşluk doldurulduktan veya dolguyu değiştirdikten sonra diş hassasiyeti yaşanabilir.  Dolgu sonrası diş hassasiyeti birkaç hafta içinde kendiliğinden düzelir.  Kalıcı diş hassasiyeti, bir kanalın gerekli olduğunu gösterebilir.

Hassas Dişlerin Tedavisi

Hassas diş tedavisi tam anlamıyla yoktur. Semptomlar az olabilir veya bir süreliğine kaybolabilir, ancak bir kişinin dişlerinin hassas hale gelmesinin nedenleri tamamen ortadan kaldırılmadıkça hassasiyet sürekli gelir ve gider.

Hassas dişler için çeşitli diş macunu markaları mevcuttur. Diş hekiminiz size bir tane tavsiye edebilir veya size uygun ürünü bulana kadar farklı markaları denemeniz gerekebilir.

  • Yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanın.
  • Yüksek asitli gıdalardan kaçının.
  • Her gün florürlü gargara kullanın.
  • Diş gıcırdatmaktan kaçının. Yukarıda belirttiğimiz gibi gece plağı almayı deneyebilirsiniz.

English
Canlı Destek
1
Hasta Danışmanınız Online!
Merhaba;
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?