Beyaz dişler mükemmel diş sağlığının bir işareti olabilir ve bazı insanlar gülümsemelerini olabildiğince beyaz tutmak için ellerinden geleni yaparlar. Bu, günlük fırçalama, düzenli diş temizliği ve diş beyazlatma ürünleri kullanmayı içerir. Ancak bazen dişlerde beyaz lekeler gibi renk değişiklikleri de oluşabilir.
Beyazın bu tonu, dişlerinizin geri kalanından farklıdır ve rahatsız edici bir görüntüye neden olur. Dişlerdeki beyaz lekeler bir çürük belirtisi olabilir, bu nedenle sebebini belirlemek önemlidir.
Dişte Beyaz Leke Oluşmasının Nedenleri
Beyaz lekeler genellikle birden fazla nedenden dolayı oluşur. Diş hekiminiz belirli nedenleri açıklayabilir ve ardından durumunuzu tedavi etmenin en iyi yolunu belirleyebilir. En çok neden olan durumlar ise şunlardır:
Çok fazla asitli yiyecek yemek dişlerinizde beyaz lekelere neden olabilir. Bunun nedeni, yüksek asitli yiyeceklerin diş minesine zarar vermesidir. Diş minesi dişlerinizi hasardan korur.
Şeker oranı yüksek bir diyet aynı zamanda diş minesini aşındırabilen asidik plak oluşumuna da neden olur. Asidik yiyecekler ve içecekler arasında gazlı içecekler, limon, portakal ve greyfurt gibi belirli meyveler bulunur.
Diş minesi bozulduğunda, soğuk veya sıcak yiyecek ve içeceklere duyarlılık gibi başka semptomlar yaşayabilirsiniz.
Florür dişleri güçlendirir ve çürümeyi önler, ancak gelişen dişlerde çok fazla florür ters etki yaparak çürümeye ve renk değişikliğine neden olabilir.Özellikle çocuklar çok fazla florlu içecek tükettiğinde veya florürlü diş macunu kullandığında yaşanabilir. Floroz ayrıca dişlerin fırçalanmasını ve temizlenmesini zorlaştıran çukurlu mineye neden olur.
Dişlerde beyaz lekeler de bakteri plağı birikmesine bağlı olarak oluşabilir. Bu, düzenli olarak fırçalamamak veya diş ipi kullanmamak gibi kötü diş hijyeninin bir sonucudur. Diş teli takmanın bir yan etkisi olarak da ortaya çıkabilir.
Diş tellerini çıkardıktan sonra dişlerde görülebilen bu lekeler, braketlerin gerçek yerinin altında veya çevresinde plak birikmesinden kaynaklanır. Yetersiz ağız hijyeni veya braketler arasındaki plağın tamamen çıkarılamaması, dişin bu demineralizasyonuna neden olur. Bu durumda diş pürüzlü ve yontulmuş görünebilir.
Sabah uyandığınızda dişlerinizde birkaç saat sonra kaybolan beyaz noktalar fark edebilirsiniz. Bu genellikle bütün gece ağzınız açık uyumaktan kaynaklanır. Bu beyaz lekeler, dişlerinizin mine yüzeyinin defarmasyonundan kaynaklanır. Tükürük dişlere temas ettiğinde su kaybına uğrar ve beyaz noktalar kaybolur.
Dişlerdeki beyaz lekelerin tedavisi
Dişlerdeki beyaz lekeler bazı kişileri rahatsız edebilir ancak bu lekeleri gidermek için bir dizi tedavi seçeneği vardır.
Beyazlatma
Beyazlatma, doktor gözetiminde yapılan bir diş işlemidir. Bu işlem, diş minesinin renginin dengelenmesine yardımcı olur. Tedavi, beyaz lekelerin rengiyle eşleşecek şekilde tüm dişi etkili bir şekilde beyazlatır.
Aşırı flor kullanımı nedeniyle dişlerinde beyaz lekeler gelişen kişiler için etkili bir tedavi değildir. Bu işlem beyaz lekeleri daha da ağartarak lekelerin farklı bir beyaz tonu almasına neden olabilir.
Kaplamalar
Beyaz lekelerin boyutuna bağlı olarak, doktorunuz bunları porselen bir kaplama ile gizlemeyi önerebilir. Bu, dişlerinizin yüzeyine kalıcı olarak yapıştırılan özel bir porselenin oluşturulmasını içerir.
Burun Tıkanıklığı
Soğuk algınlığı veya başka bir viral enfeksiyon tıkanmanıza neden oluyorsa, yatarken soğuk buhar alabilirsiniz. Bu, ağzın kapalı uyumana yardımcı olacaktır.
Dişlerde beyaz lekelerin önlenmesi
Dişlerde beyaz lekeleri önlemek için, iyi diş hijyeni uygulamak önemlidir. Düzenli olarak fırçalama ve diş ipi kullanmak etkili olur. Mümkünse, her yemekten sonra dişlerinizi fırçalayın ve çalkalayın. Ayrıca her gece diş ipi kullanabilirsiniz.
Daha az şeker ve daha az asitli yiyecekler yemek de diş minesini koruyabilir ve beyaz lekeleri önleyebilir.
Çocuklara fırçalarken diş macunu yutmamalarını öğretin.