Eksik dişleriniz varsa gülüşünüzdeki boşlukları doldurmanın birçok yolu vardır. Bunun bir yolu da, akrilik geçici protez olarak bilinir. Geçici protez, damak boyunca oturan veya alt çenenize oturan, üzerine bir veya birden fazla diş takılan çıkarılabilir işlemdir. Ağzınıza taktığınızda tam bir gülümseme görünümü sağlar.

Geçici protez, yapılırken yumuşak bir malzeme ile önce ağzınızın kalıbı alınır. Ölçü daha sonra, ağzınıza uyacak ve dişlerinizdeki boşlukları protez dişlerle dolduracak şekilde tasarlanır. Bu ölçü diş yapmak için laboratuara gönderilir. Bir veya daha fazla diş eksikse yaptırabilirsiniz.

Geçici protezlerin faydaları nelerdir?

Geçici protezi çekici diş seçeneği haline getiren bazı avantajları vardır. Bunlar şunları içerir:

  • Diğer kısmi protez türlerinin çoğundan daha ucuzdurlar.
  • Doğal görünür.
  • Diş hekiminiz ölçü aldıktan sonra, dişiniz için uzun süre beklemek zorunda kalmazsınız.
  • Tek yapmanız gereken ağzına takmaktır.
  • Mevcut dişlerinizin çürüme olasılığını azaltır.

Geçici protez ile yiyebilir misin?

Bir veya daha fazla dişiniz eksikse yemek yemek zor olabilir. Geçici protez kullanırken sadece yemek yemekle kalmaz dişsiz halinizden çok daha iyi çiğneyebilirsiniz. Geçici protez dişle yemek yerken dikkatli olmak gerekir, çünkü bunlar kırılgan ve kolayca kırılabilen hafif malzemeden yapılmıştır.

Geçici Protez Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Geçici Protez Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Geçici protezin dezavantajları nelerdir?

Gülüşünüzdeki boşlukları doldurmak için geçici protez kullanmanın birçok yararı olsa da, birkaç dezavantajı da vardır. Bunlar şöyledir:

Dayanıklılık

Diğer protezlere göre daha ucuz ve daha az dayanıklı malzemelerden yapılmıştır ve daha kolay kırılabilir. Geçici protezinizi kırarsanız, onarıma veya yenisine ihtiyacınız vardır.

Rahatsızlık

Geçici protezleri ilk kullanmaya başladığınızda ağzınızda rahatsızlık hissedebilirsiniz. Bu, konuşma ve yemek yeme gibi aktivitelerin doğal görünmemesine neden olabilir. Geçici proteziniz ağzınızda ağrı yapıyorsa doktorunuza mutlaka danışmalısınız. Çünkü damağınıza vurup yara yapabilir.

Alerji

Geçici protezi yapmak için kullanılan malzemelere alerjiniz olabilir. Alerji geçmişinizi diş hekiminizle görüştüğünüzden emin olun.

Bakım

Geçici protez dişinizi iyi temizlemezseniz diş eti hastalığı ve diş çürüğü riski vardır .

Geçici Protez Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Geçici Protez Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Diş eti çekilmesi riski 

Geçici protez diş etlerinizi kaplar ve o bölgedeki tükürük akışını durdurur veya yavaşlatır. Tükürüğünüz diş etlerinizi temiz tutmaya yardımcı olur olmadığında ise diş etleriniz çekilir.

Zamanla gevşeyebilir

Kendi mevcut dişlerinizi kavraması için kanat yapılır, ancak düzenli kullanım bu kavramanın gevşemesine neden olabilir.

Geçici protez maliyetleri

Geçici protez, en ucuz protez diş seçenekleri arasındadır. Yine de, maliyeti, kullanılan malzemeye ve ve protezin kaç dişin yerini alacağına bağlı olarak değişebilir.

Genel olarak, bir ön diş için 300 ila 500 dolar arasında ücret ödemeyi bekleyebilirsiniz. Sigortanız varsa, muhtemelen bazı masrafları karşılayacaktır. Periyodik ayarlamalardan veya   onarımı için ödeme yapmanız gerekiyorsa ek maliyetler çıkabilir.

Geçici proteze nasıl bakarsınız?

Düzenli bir bakım programına bağlı kalırsanız bakımı kolaydır. Dişinizi her gün temizlemek önemlidir. Bunu yumuşak kıllı bir diş fırçası, ılık su ve el sabunu veya bulaşık deterjanı gibi yumuşak bir sabun kullanarak yapabilirsiniz. Ağzınıza geri almadan önce iyice durulayın. Diş macunu ile temizlemekten kaçının, bu ona zarar verebilir.

Geçici protezin ağrıya veya rahatsızlığa neden olduğunu fark ederseniz veya gevşek hissederseniz, ayarlama için diş hekiminizi arayın. Geçici protez dilinizle ağzınızda hareket ettirmekten kaçının, bu onu gevşetebilir.

Geçici protezi kullanmadığınız zamanlarda kurumamasına dikkat edin. Bu, onu kırılmaya ve rahatsız hissetmeye daha yatkın hale getirebilir. Geçici protezi, ağzınızdan çıkarırken bir takma diş temizleme suyuna yerleştirerek nemli tutun. Suyun çok sıcak olmadığından emin olun çünkü bu, dişin bükülmesine neden olabilir.

 


Canlı Destek
1
Hasta Danışmanınız Online!
Merhaba;
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?