Diş yüzeyine yerleşerek kendine bir yaşam alanı kuran plak ve bakterileri ortadan kaldırmaya diş ve diş eti hastalıklarına karşı savaşmaya yardım eden diş macunları ağız sağlığı için önemli bir yer tutmaktadır. Diş macunları, diş yüzeyinde ve aralarında biriken artıkların dişe ve ağız dokusuna zarar verilmeden uzaklaştırılmasına yardımcı olur. İçerisinde bulunan aşındırıcılar sayesinde, dişlerimizdeki plağının uzaklaştırılmasını kolaylaştırırlar. İçerdikleri koruyucu ve tedavi edici ajanlar sayesinde plak gelişimi ve diştaşı oluşumunu baskılar, kök hassasiyetlerini azaltır, başlangıç aşamasındaki diş çürüklerinin ilerlemesini durdururlar.
Diş macunlarının içinde bulunan maddeler, neye yararlı olacaklarına göre farklılık gösterir. Genel olarak diş macunlarının içinde şunlar yer alır:
Diş macunlarının en temel maddelerinden florürdür. Diş macunu içerisinde bulunan florür, diş yüzeyinde şekillenen mikroskobik deformasyonları yeniden mineralize eder. Bunların yanı sıra diş yüzeyini kuvvetlendiren florür, bakterilerin başlattığı asit saldırılarına karşı diş minelerine direnç kazandırır. Florür, diş sağlığına ne kadar faydalı olsa da çocukların aşırı kullanımına karşı önlemler alınmalıdır. Çocukların diş fırçalarken gözlenmesi, diş macununu fazla tüketmelerinin ve yutmalarının engellenmesi gerekir. Çocukların, ağızlarını çalkalamayı bir alışkanlık haline getirmeleri çok önemlidir. 3 yaş altına florürlü diş macunu kullanılmamalı ama 6 yaşına kadar da eğer diş macunun yutulduğunu gözlemliyorsanız bu durumda yine florürsüz bir diş macunu tercih edilmelidir.
Bireysel ağız sağlığınız neyi gerektiriyorsa ona göre bir diş macunu tercih edilmelidir. Eğer hassas dişlere sahipseniz, içerisinde potasyum nitrat, stronsiyum klorür, arginin bulunduran ürünleri tercih edilebilir. Diş eti iltihabı ya da diştaşı ile savaşmak için ise disodium pyrophosphate , çinko sitrat ve triclosan (triklosan) içeren diş macunlarını tercih edilebilir. Dişleri beyazlatmak içinse içinde karbonattan, karbamid perokside kadar geniş bir yelpazede diş macunu seçenekleri mevcuttur. Diş macunu seçiminde sahip olduğunuz problemlere göre, kurumlarca onaylı diş macunlarını kullanmayı ve tavsiye almak için diş doktorunuza danışmayı unutmayın.