Herkes dişleri fırçalamanın ve diş ipi kullanmanın çok önemli olduğunu bilir, ancak tükürüğün ağız sağlığınızda da çok büyük bir rol oynadığını bilmeyebilir!

Tükürük üretimimiz üzerinde dişlerimizin sağlığı üzerinde yaptığımız kadar fazla gücümüz olmasa da, çocuğunuzun mükemmel ağız sağlığı için gerekli olan doğru miktarda tükürüğü genç yaşta üretmesini sağlamanın birkaç yolu vardır. Tükürüğün bizim için yaptığı harika şeyler ve sağlıklı tükürük üretimini nasıl destekleyebileceğiniz hakkında daha fazla bilgi edinmek için makalemizi okumaya devam edin! İlk olarak tükürük nedir? Bunun tanımını yaparak başlayalım.

Tükürük Nedir?

Tükürük, ağızdaki tükürük bezleri tarafından üretilen berrak bir sıvıdır. Bu bezler her yanağın iç kısmında, dilin altında ve ağzın en önünde çene altında bulunur. Bu bezler günde yaklaşık 2 ile 4 litre tükürük salgılar! Tükürük günde 24 saat üretilir ve çoğunlukla vücudunuz tarafından doğal olarak üretilen su ve kimyasallardan oluşur.

Tükürük çocuğumun ağız sağlığını nasıl etkiler?

Tükürük, öğünler arasında dişlerinizi ve ağzınızı temizlemeye yardımcı olur ve yiyecek parçacıklarının dişlerinizin arasında durulanmasına yardımcı olur. Tükürük ayrıca yemeyi de mümkün kılar!

Yiyecekleri ağzınızda ıslatmadığınızda kuru yiyecekleri çiğnemek çok zor olacaktır. Tükürükteki enzimler aslında ağzınızdaki kötü bakterileri de azaltmaya yardımcı olur. Diş minesini korur ağız kokusunu azaltan proteinler içerir!

Tükürük Başka Ne Yapar?

Çocuk diş hekimleri tükürüğün çocuğunuzun gülümsemesini, dişlerini temiz ve sağlıklı tutmasının yolları ile ilgilenir. Tükürük, yiyecekleri mideye ulaşmadan önce parçalayarak sindirime yardımcı olan ve süreci başlatan enzimler içerir. Dilinizle yediğiniz lezzetli yiyecekleri tatmasına yardımcı olur! Kuru bir dil, yiyeceğin tadını alamaz.

Tükürük Nedir ve Neden Önemlidir?

Tükürük Nedir ve Neden Önemlidir?

Çocuğumun doğru miktarda tükürük ürettiğinden nasıl emin olabilirim?

Çoğu genç, aslında doğal olarak doğru miktarda tükürük üretir. Ancak ağız kuruluğu bazı ilaçların ve tıbbi durumların bir yan etkisi olarak ortaya çıkabilir. Çocuğunuzun ağzında yeterince tükürük üretebilmesi için özellikle yaz aylarında ve egzersiz sırasında yeterince su içtiğinden emin olmalısınız.

Tükürük Bezleri Ne İşe Yarar?

Tükürük, damak, yanak ve ağzın tabanında yer alan 3 farklı bezden üretilir. Bu bezler düzenli olarak sıvı üretir ve bu sayede ağız içerisindeki asit seviyesini düşürmeye çalışır. Tükürük bezlerinin asit seviyesini düzene sokmasının en önemli nedeni asidin diş ve minelerine zarar verme ihtimalinin ortadan kaldırılmasını sağlamaktır.

Tükürük sıvıdır, fakat kaygan bir yapısı vardır. Bunun için yiyecekleri ağzınızda çiğnedikten sonra rahatça yutmanıza yardımcı olur. Yiyecekler tükürükle birlikte boğazınızdan midenize kadar kolayca gider. Tükürük içerisinde yiyeceklerin kolayca sindirilmesini sağlayan birtakım enzimler vardır. Bu sayede siz yiyecekleri çiğnerken ağzınızda tükürükle karışır ve vücudunuzun ihtiyacı olan enerjiyi yiyecekler içerisinde alır yumuşatır ve depolar.

Tükürük Nedir ve Neden Önemlidir?

Tükürük Nedir ve Neden Önemlidir?

Tükürük bezleri ağzın her iki yanında da bulunur. Parotis bezi yanağın hemen üst bölümünde yer alır ve bugün çocuklarda adını çok sık duyduğumuz kabakulak hastalığına bu bez neden olur.  Tükürük üst azı dişlerinizin hemen üzerinde bulunan bu bezden salgılanarak ortaya çıkar.

Sağlıklı bir insanın günlük olarak 1000–1500 cc kadar tükürük ürettiği bilinir. Ana bezler ise kulak önü, çene altı ve dilaltında bulunur. Ağız içerisindeki mukozadan gırtlağa kadar olan bölümde yayın bir içimde yerleşir.

Dilaltı bezleri dilin hemen ucunun alt tarafında bulunur ve buradan ağızda biriken tükürüğün boşaltılmasına yardımcı olur.

Tükürük Bezleri Neden Önemlidir?

Tükürük bezlerinin önemini anlayabilmek için ne işe yaradığını bilmek gerekir. Yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi ağız içerisindeki temizliği, asidi ve besinlerin mideye gitmesini sağlar. Ağız kokusundan tutunda sindirime varıncaya kadar pek çok görevi olan tükürük sağlık açısından çok önemlidir.


English
Canlı Destek
1
Hasta Danışmanınız Online!
Merhaba;
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?